Välkommen tillbaka!

 

Välkommen tillbaka till ett nyöppnat museum! Onsdag 1 maj slogs portarna åter upp till världens mest besökta maritima museum, efter sex veckors stängning.

Foto: Anneli Karlsson, Statens maritima museer

I september 2011 togs det första spadtaget för Vasamuseets utbyggnad, som bland annat rymmer en ny entré och butik. Under våren har museet varit stängt för byggets slutetapp, men onsdag 1 maj öppnade museet åter för besökare.
– Det har varit sex intensiva veckor. För ett museum som är öppet under nästan alla årets dagar känns det ovant att hålla stängt, säger museichef Marika Hedin.

Under stängningen har en rad arbeten pågått bakom kulisserna, för att bevara skeppet och säkerställa Vasamuseet som ett besöksmål i världsklass. Museets personal har passat på att städa Vasa och några skulpturer som under en tid legat i museets magasin har åter monterats på skeppet.
– Vasa är ett pussel som aldrig blir färdigt, ett ständigt pågående projekt, säger Magnus Olofsson, chef för Skeppsenheten vid museet.

Dessutom har man passat på att omarbeta en av museets populäraste utställningar, Livet ombord. Museets konservatorer har där sett över samtliga föremål som nu lyfts fram bättre i nya montrar med större tillgänglighet.

Arbetet med att förbättra museet kommer fortsätta även efter nyöppnandet. Senare i år får vi bland annat se en ny matsäckshörna, en renoverad restaurang och en ny utställningshall.

– Det blir ett spännande år med massor av nyheter, säger Marika Hedin. Välkommen tillbaka!

Film

Vasa – from wreck to state of the art

  • Speltid 1:26

Publicerat

i

av