Säsongen 2014 på Julita gård: Livstallet öppnar och Findus firar 30 år!

Säsongen 2014 på Julita gård: Livstallet öppnar och Findus firar 30 år!

Kossorna släpps ut ur ladugården och det gamla stallet öppnas upp – nu börjar säsongen på Julita gård
På Valborgsmässoafton blir det traditionsenligt firande på Julita gård och från och med 1 maj börjar säsongen med guidade visningar och öppet i park, trädgård, utställningar och byggnader. Årets nyhet är att originalmiljön Livstallet med selkammare för första gången öppnar för besökare. Livstallet stod klart år 1900 och här fanns löjtnant Bäckströms vagns- och ridhästar fram till 1935.

Under maj är gården öppen på helgerna, med öppet hus och fri entré i samband med kosläppet söndag 4 maj. Under högsäsongen juni, juli och augusti är det som vanligt öppet dagligen och från och med i år finns möjlighet att köpa säsongskort för den som vill återkomma flera gånger under sommaren till ett förmånligt pris.


Omtyckta traditioner och spännande nyheter bland årets evenemang
Midsommarfirande, spelmansstämma, Jordbrukets dag, Julitafestivalen och Äppeldagarna är omtyckta årliga evenemang som återkommer även 2014. Pettson och Findus flyttar in i Pettsongården på midsommardagen, precis som traditionen bjuder, och i år ställer de till med extra festligheter 24 juli när Findus fyller 30 år. Det blir kalas med pannkakor, lekar och uppfinnarverkstad i samarbete med bokförlaget Opal. Pettson och Findus ”pappa”, Sven Nordqvist, kommer att finnas på plats och signerar böcker. Alla barn som kommer till kalaset utklädda till Findus får fri entré.

En spännande nyhet i evenemangskalendern är en historisk mörkervandring på höstlovet. I ficklampornas sken får man följa med nattvakten som går sin runda på Julita gård en kväll 1923.

 

Mer information om allt som händer under säsongen på Julita gård finns här

Pressbilder finns här


Om Julita gård
Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: