Julkalendern 6 december – ”Indian”

Den 13 december öppnar utställningen Tro, hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. Varje dag fram till jul berättar vi något om de tatueringsförlagor som visas i utställningen!

Lucka 6 – ”Indian”

Indianen var ett vanligt amerikanskt motiv i början av 1900-talet. Motivet kan tolkas som en symbol för det exotiska, ett sätt för sjömannen att visa upp att han var berest. Det är också ett exempel på de amerikanska influenserna inom den svenska tatueringskonsten. Det var vanligt att de svenska sjömännen tatuerade sig med amerikanska motiv. Förlagan till det här motivet kan vara stumfilmsstjärnan Rudolf Valentino.

Hur tolkar du motivet? Kommentera bilden på Sjöhistoriskas Facebook eller Twittersida!

Tro, hopp och kärlek
– en utställning om sjömanstatueringar

Den 13 december öppnar utställningen Tro, hopp och kärlek, en utställning om sjömanstatueringar. I utställningen hittar du bland annat Sjöhistoriska museets samling med omkring 170 tatuerings­förlagor från 1920- och 1930-talet. Den innehåller nautiska stjärnor, fullriggare, exotiska djur, nakna och påklädda kvinnor, svalor, rosor, ankare … och mycket mer.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: