Richard Lundgren, Fredrik Skogh, Johan Rönnby och Niklas Eriksson vid fyndplatsen utanför Öland. - Foto: Anders Johansson

Skeppet Mars blir film

Richard Lundgren, Fredrik Skogh, Johan Rönnby och Niklas Eriksson vid fyndplatsen utanför Öland.  – Foto: Anders Johansson

 

Hollywood tycker det är verklighetens ”Pirates of the Carribean”

Från en övergiven tillvaro i århundraden till ”hot stuff” i Hollywood. Nu ska storyn om skeppen Mars, Svärdet och Kronan bli amerikansk film.

– Amerikanarna tycker att det är jättehäftigt, för dem är det verklighetens Pirates of the Caribbean. De känner inte till den svenska historien, men att skeppen är i så fantastiskt skick tilltalar dem, säger Richard Lundgren.
När Barometern får tag i dykaren Richard Lundgren på en knastrig telefonlinje befinner han sig i Hollywood.
Här ska historien bakom skeppen Mars, Kronan och Svärdet bli film. Tillsammans med producenten och dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius har de fått amerikanerna sugna på att göra ”giant film” av de historiska sjöslagen utanför Ölands kust. Med sig i projektet har de även en annan känd svensk.
– Naturfilmare Bo Landin gick i taket när han fick höra om planerna, säger Richard Lundgren.
– Om tre år kanske den 40 minuters långa spelfilmen är klar med dramatiseringar, dataanimeringar och undervattensklipp. ”Giant film” är det format som visas på IMAX-biografer som exempelvis Cosmonova i Stockholm. När den påkostade Hollywoodversionen är klar hoppas Richard Lundgren att det finns material över till en vanlig dokumentär- film.
– Både Mars och Kronan är unika i sitt slag och saknade like i världen. Mycket hände med krigsföringen under de här 120 åren. Det första slaget utanför Öland 1564 kan vara den första sänkningen av ett skepp någonsin.
Det blir mycket datagrafik i krigsscenerna men skådespelare och kulisser kommer att behövas.
– I morgon ska vi i väg och titta på en skeppssida från filmen Master and Commander för att se hur de har gjort.
Filmerna öppnar för ytterligare forskning i havsdjupen. Nu är utmaningen att i detalj förstå hur de två sjöslagen har gått till.
– Vi kommer att söka efter spår på botten och se hur vi kan binda samman olika händelser.
För sin upptäckt av Mars har Richard Lundgren fått en riktigt fin utmärkelse. I?dagarna utsågs han till hedersmedlem i klubben Explorer Club där bland annat månlandaren Neil Armstrong ingår.
– Det är jättespännande! Det kommer leda till mycket positivt att bli en del av deras kontaktnät med forskare och upptäckare. Nu kan vi söka anslag till mer forskning på Mars.

Linnéa Uddenmyr

Läs mer:

Barometern.se
Vraken kan avslöja livet ombord
Bilderna från Mars
Svärdet
Svärdet – spektakulärt vrakfynd
Sensationellt vrakfynd utanför Öland – SVT
Sensationellt vrakfynd i Östersjön

Publicerat

i

,

av