Sjöhistoriska museet inför fri entré 2012

På Sjöhistoriska museet pågår jullovsaktiviteterna för fullt. Temat är havsvidunder och sjöodjur. Och den nya utställningen Segelkungen har precis öppnat. I den får besökarna lära sig om den åländske redaren Gustaf Erikson och om livet ombord på hans segelfartyg. Förutom museets föremål visar utställningen 41 akvareller av konstnären Björn Senneby.

– Sjöhistoriska är ett museum som ska ge kunskap och upplevelse för barn och vuxna men också ämnesexperter säger, Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska museet, som är en del av myndigheten Statens maritima museer.

Museet har haft fri entré för besökare under 19 år. Men nu inför Sjöhistoriska fri entré för alla.

– Jag vill gärna jämföra oss med folkbiblioteken. Vårt innehåll ser lite annorlunda ut men i grunden handlar det om kunskap. Och kunskap ska vara gratis, säger Hans-Lennart Ohlsson.

Förutom all verksamhet i museet så finns Sjöhistoriska på Galärvarvet med museifartyg och båtsamling och syns dessutom runt om i landet i samband med t ex marinarkeologiska undersökningar, k-märkning av fartyg och fritidsbåtar och i nätverk kring bevarande av fartyg och kulturhistoriska miljöer.

– Kunskap ska också vara tillgänglig. Vi måste röra på oss och vara publika i vår verksamhet. Och vi använder oss mycket av webben för att kommunicera och för att göra våra samlingar åtkomliga, säger Hans-Lennart Ohlsson.

Kontakt
Hans-Lennart Ohlsson
Museichef, Sjöhistoriska museet
0708-567134
hans-lennart.ohlsson@maritima.se

Öppettider 2012
Sjöhistoriska museet har öppet tisdag-söndag 10-17
Museifartygen: Påsklov 5/4-15/4 kl 10-16, Sommar 1/6-2/9 kl 11-18 stängt [24-25/6]
Båthall 2: 1/6-2/9 kl 12-17 [stängt 24-25/6]

Sjöhistoriska museet är en del av Statens maritima museer tillsammans med Vasamuseet och Marinmuseum. Statens maritima museer är miljöcertifierade enligt ISO-14001 och arbetar kontinuerligt för en minskad miljö- och klimatpåverkan.