75 dagar med mästaren – Ajvazovskij på Sjöhistoriska

Den 2 september öppnar Sjöhistoriska museet utställningen Ajvazovskij – mästaren. Den ryske 1800-talskonstnären Ivan Ajvazovskij ses av många som världens främste marinmålare. Under 75 dagar i höst får den svenska publiken möjlighet att se flera av hans verk, som ytterst sällan lämnar Ryssland.

Ivan Ajvazovskij var en av de mest berömda och uppburna konstnärerna i Ryssland under 1800-talet. Han föddes i Feodosia på Krim 1817 av armeniska föräldrar och utbildade sig på Konstakademien i Sankt Petersburg. Där fick tsar Nikolaj I upp ögonen för den unge Ajvazovskij som med tiden utsågs till imperiets officiella marinmålare. Han tjänade under fyra tsarer och verkade under en händelserik tid fram till sin död 1900.

– Ajvazovskij är den störste marinmålaren genom tiderna. Det känns helt fantastiskt att vi nu kan visa hans målningar från Centrala marinmuseet i Sankt Petersburg. För mig är det en gammal dröm som går i uppfyllelse och för alla konstälskare så är de här 75 dagarna en unik möjlighet att ta del av den ryska konstskatten, säger Hans-Lennart Ohlsson museichef på Sjöhistoriska museet.

I Ajvazovskijs måleri möter man förutom sjöslag också dramatiska skeppsbrott i stormpiskade hav. Människans litenhet, utsatt för naturens krafter. Och romantiska motiv med lugna vågor och fregatter. Ajvazovskij var en mästare på att återge himmel och hav, känslor och stämningar. Hans måleri förbryllade och hänförde sin samtid och han räknas till en av de absoluta främsta i genren marinmåleri.

– Han är en konstnär som väcker betraktarens fantasi. Det är lätt att drömma sig bort i hans tavlor som kan vara både realistiska och romantiska. I återgivningen av hav, himmel och ljus är han en mästare . säger Hans-Lennart Ohlsson.

Ajvazovskij – mästaren visas på Sjöhistoriska museet i samarbete med Centrala Marinmuseet i Sankt Petersburg från den 2 september till och med den 15 november 2011. Utställningen är producerad av Johan Gustafsson, projektledare på Sjöhistoriska museet och formgiven av Agneta Wolfbrandt, formgivare på Statens maritima museer.

Kontaktpersoner

Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 45 / 0708-56 71 34
E-post: hans-lennart.ohlsson@maritima.se

Johan Gustafsson, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet
Telefon: 0709-85 93 06
E-post: johan.gustafsson@maritima.se

Kristoffer Henrysson, informationsavdelningen, Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 32 / 0709-16 80 86
E-post: kristoffer.henrysson@maritima.se

Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

 


Publicerat

i

av

Etiketter: