K-märkta passagerarfartyg

Stockholmskändisar k-märks

Statens maritima museer, SMM, har beslutat att k-märka skärgårdsbåtarna Enköping och Östanå I. Under en ceremoni ombord på Östanå I. Den 15 november överräcker SMM:s överintendent Robert Olsson de två mässingstavlorna som bevis på k-märkningen.

ENKÖPING
Enköping byggdes som passagerarångfartyg på Oskarshamns mekaniska verkstad 1868 och är enligt Lloyds register världens äldsta passagerarfartyg i bruk. Genom åren har Enköping gått i trafik både på ostkusten och från 1935-1990 på västkusten med en rad olika hemmahamnar. Nu går hon i trafik på Mälaren och gör kryssningar i skärgården. Enköping har sin kajplats vid Nybroviken.

ÖSTANÅ I
Östanå I byggdes som passagerarångfartyg 1906 på Bergsunds varv. Hon är ett av de traditionella skärgårdsfartygen med matsal och damsalong på övre däck. Liksom Enköping har Östanå I en lång och spännande historia. En av de mest namnkunniga gästerna ombord på var operasångaren Jussi Björling som använde försalongen för att sjunga upp sig under resorna från Siarö till kungliga operan i Stockholm.

Statens maritima museer k-märker sådana fartyg i yrkestrafik som museet bedömer vara av kulturhistoriskt intresse och hittills har över hundra fått denna märkning. Ett fartyg som blir k-märkt bedöms vara av stor vikt för främjandet av kunskapen om sjöhistorien. Dessa är viktiga för att berätta om det maritima kulturavet och de ger möjlighet för alla att kunna uppleva livet ombord förr.

I Strömmas flotta finns sedan tidigare följande k-märkta fartyg: Göteborgssightseeingbåten Paddan 4 och de tre Göta Kanal-fartygen, Juno, Wilhelm Tham och Diana.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna räkna in ytterligare två k-märkta fartyg i vår flotta. Det visar att vårt arbete med att både bevara fartygen i och använda dem i kommersiell trafik fungerar, säger Peter Henricson divisionschef för Strömma Båt & Destination.

Tisdagen den 15 november kl 18.00 längst in i Nybroviken kommer överintendenten Robert Olsson att ombord på M/S Östanå I överräcka de två mässingstavlorna som bevis för att fartygen är k-märkta. Fartyget kommer att vara flankerat av ytterligare fartyg i Strömmas flotta.

Kontakt
Claes Wollentz, 1:e intendent Sjöhistoriska museet, 0733-40 16 40
Peter Henricson, Divisionschef Strömma Båt & Destination, 0708-947 633
Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk