Fossil och evolution

Öppnar 31 mars:
Fossil och evolution

Snart är dinosaurierna tillbaka! Vi bygger nu om och moderniserar utställningen 4 ½ Miljarder år – jordens och livets historia. Sista mars slår vi upp dörrarna för en ny utställning: Fossil och evolution.

Öppnar 31 mars.

Genom årmiljonerna ser livsformer olika ut, de förändras och dör ut. Kontinenterna rör sig och vulkaner spyr ut sina gaser. Ibland är det varmt och i andra tider iskallt.

Alla dessa förändringar påverkar hur livet ser ut på jorden i dag. Vår planet forsätter att förändras och vi med den.

Före och efter dinosaurierna

Hur bildades de första cellerna? När kom dinosaurierna, blommorna och fåglarna? Lär dig mer om enorma trollsländor och pyttesmå urtida maskar. Ta reda på hur månen bildades och vilka likheter det finns mellan hönor och dinosaurier.

Den nya utställningen Fossil och evolution är en permanent utställning som berättar om djur och växter som har kommit och gått under jordens historia. Utställningen innehåller mängder av fossil och vi presneterar den senaste forskningen på ett helt nytt sätt.

Välkommen att fördjupa dina kunskaper om livets historia!

Fossil av Arcaeopteryx. Foto: Annica Roos
I utställningen finns modeller av urtida djur och mängder av fossil av djur och växter. Kom nära fossil av Archaeopteryx, anfadern till dagens fåglar…
Archeopteryx. Illustration: Simon Stålenhag.
… och se Archaeopteryx i sin rätta miljö. Archaeopteryx ingår i den dinosauriegrupp som överlevde när de andra dinosaurierna dog ut. Illustration: Simon Stålenhag.
Skelett av T-rex och hantverkare. Foto: Annica Roos
För några veckor sedan lyftes vår T-rex till sin nya på plats i utställningen. I den nya utställningen har vi många av de gamla föremålen kvar, men också helt nygjorda modeller av djur.

Tills vi öppnar – hälsa på hos släkten!

Neandertalbarnet. Foto Staffan Waerndt.

Utställningen intill, Den mänskliga resan, tar dig 7 miljoner år bakåt tiden. Från de första varelserna i Afrika som reste sig på två ben, till dagens människa.

Möt blicken hos rekonstruktionerna av de tidiga människoarterna. Fundera över vilka Turkanapojken och Neandertalbarnet var och hur de levde.

Träffa urtidens djur

Smilodon. Foto Staffan Waerndt.

Möt spännande djur som mammut, ur-elefant och minielefant. Spana in den drygt två meter höga och skräckinjagande rovfågeln Diatryma.

Fascineras av de sabeltandade rovdjuren. Den svarta Smilodon var den största och mest extrema katten och levde för cirka 12 000 år sedan.

 


Publicerat

i

,

av