Dinosaurierna är tillbaka!

Äntligen är det nypremiär för Naturhistoriska riksmuseets mest populära utställning – den med dinosaurierna. Tisdagen den 31 mars 2015 öppnar Fossil och evolution efter ett års ombyggnad. Den handlar om hur djur och växter har kommit och gått under jordens historia. Här kan du lära mer om flygödlor, om hur månen bildades eller vilka konsekvenser djur- och växtliv fick när en asteroid krockade med jorden.

Vill du veta mer om förutsättningarna för liv på jorden? Om bildandet av de första cellerna? Eller om dinosaurier, blommor och fåglar? Då ska du komma på nypremiär till museets mest besökta utställning tisdagen den 31 mars på Naturhistoriska riksmuseet.

– Den nya utställningen visar att evolution handlar om förändring och anpassning, snarare än utveckling till något bättre. Vi tar död på fördomen att evolution har ett mål, det har den inte, berättar Tove Frambäck, projektledare för utställningen.

Fossil och evolution bygger på den gamla utställningen 4½ Miljarder år – jordens och livets historia som stängde våren 2014. Den nya utställningen berättar hur djur och växter har kommit och gått sedan jordens bildande. Tidspannet spänner från 4,5 miljarder år sedan fram till för 65 miljoner sedan då dinosaurierna dog ut. För många besökare, stora som små, kommer de stora dinosaurieskeletten att utgöra besökets höjdpunkt.

– Dinosaurierna var extremt framgångsrika. De regerade i 150 miljoner år och det är mycket längre än vad dagens däggdjur har dominerat vår planet. Alla dinosaurier dog inte ut, utan de finns kvar som dagens fåglar, berättar Christian Skovsted, paleontolog på museet.

Utställningen innehåller fler fossil och modeller av utdöda djur än tidigare. Innehållet är uppdaterat med den senaste forskningen som presenteras på ett nytt sätt, vilket ger fördjupad kunskap om evolution och livets historia.

Fossil och evolution är en av museets tio permanenta utställningar.

Snabbfakta:

Flera miljarder år av liv, några tidshållpunkter:

  • För 4,5 miljarder år sedan blev jorden till
  • För 600 miljoner år sedan kom de första djuren
  • För 65 miljoner år sedan dog dinosaurierna ut (förutom fåglarna)
  • För 200 000 år sedan kom den första människan (Homo sapiens)

Om utställningen

  • Tidsomfattning: Jordens födelse fram till dinosauriernas utdöende
  • Antal fossil: cirka 400 st
  • Äldsta föremålet: meteoriten
  • Minsta djuret: en liten bläckfisk, cirka 1 cm
  • Tyngsta skelettet: Iguanogon
  • Äldsta svenska djuret på land: skorpionen Palaeophonus

Sakkunniga:

Tove Frambäck, utställningsproducent:

Tove.Framback@nrm.se

0721-812 323

Christian Skovsted, forskare i paleontologi:

Christian.Skovsted@nrm.se

0733-402 632

 


Publicerat

i

,

av