Smyckesveckor på Nordiska museet

Smyckesveckor på Nordiska museet i april

2014 är internationella året för kristallografi, och med utställningen Smycken som utgångspunkt arrangerar Nordiska museet föreläsningar, visningar och workshops under april, med final på Kulturnatten 26/4.

2/4 Allmänvisning av utställningen Smycken
Nordiska museet gläntar på locket till sitt smyckeskrin och visar 1 000 smycken i en gnistrande och glimrande utställning. Utställningen visas av Helena Lindroth, intendent på Nordiska museet med ansvar för mode, dräkt, textilier och smycken.

Tid: Onsdag 2/4 kl 17.30-18.00
Fri entré till museet från kl 17.00. Visningen är gratis.
5/4 Smycken under lupp 1
– Föredrag med bildvisning med intendent Helena Lindroth och smyckeexperten Lars-Yngve Johansson
Helena Lindroth är intendent på Nordiska museet med ansvar för mode, dräkt, textilier och smycken. Hon berättar om utställningen Smycken, om kungliga garnityr, folkliga dräktsmycken och enkla bijouterier och visar bilder där de syns på riktigt nära håll.

Lars-Yngve Johansson är smyckeexpert och specialist på antika och äldre smycken samt silverföremål. Han är känd från bland annat Antikrundan och berättar om sin relation till antika smycken, pratar trender och djupdyker i ämnet månadsstenar.
Föredraget avslutas med en titt i utställningen Smycken tillsammans med föredragshållarna.

Tid: Lördag 5/4 kl 14.00-15.30
Entré till museet 100 kr. Visning och föredrag är gratis.

9/4 Visning av utställningen Smycken och föreläsning om ädelstenar och mineral
Utställningsproducent Lena Landerberg visar utställningen Smycken. I utställningen finns 1000 smycken ur Nordiska museets samlingar – det enkla och det mest exklusiva, från 1500-talet och fram till i dag.

Öppen föreläsning i samarbete med Stockholms universitet: Ädelstenar och mineral – vackra budbärare från fyra dimensioner.
Joakim Mansfeld, forskare och lärare på Institutionen för geologiska vetenskaper vid Stockholms Universitet berättar. Ädelstenar har förundrat människan sedan urminnes tider. Fyndplatser och handelsvägar för mineral går ibland tusentals år tillbaka i tiden, och namn på ädelstenar som användes under biblisk tid används än idag. Det är lätt att förstå fascinationen. Det är närmast något övernaturligt med en ädelstens klara briljans och perfekta symmetri.

Tid: Onsdag 9/4. Visning kl 17.30–18.00. Föreläsning kl 18.00–19.30
Fri entré till museet från kl 17.00. Visning och föreläsning är gratis.
12/4 Visning av utställningen Smycken och Smycken under lupp 2 – föredrag om ädelstenar
Utställningsproducent Lena Landerberg visar utställningen Smycken. I utställningen finns 1000 smycken ur Nordiska museets samlingar – det enkla och det mest exklusiva, från 1500-talet och fram till i dag.

Smycken under lupp 2
– Föredrag med Linda Klein från Sveriges Gemmologiska Riksförening.
Hur blir ädelstenar till, vad skiljer en diamant från en brilliant och vad gör en gemmolog? Linda Klein, ädelstensexpert, gemmolog och geolog och en av dem som kan mest om ädelstenar i Sverige, berättar om diamantens 4C och visar bilder på glittrande stenar.

Tid: Lördag 12/4. Visning kl 13.30–14.00. Föreläsning kl 14.00–15.00.
Entré till museet 100 kr. Visning och föredrag är gratis.

26/4 Kulturnatten gnistrar och glimmar på Nordiska museet
Intendent Helena Lindroth visar höjdpunkter ur utställningen Smycken. Utställningsproducent Lena Landerberg visar utställningen Ränder, rytm, riktning. Smyckeworkshop i stora hallen med inspiration från föremål i utställningen Smycken. 10% rabatt i butiken på hela smyckesortimentet och öppet i caféet.

Tid: lördag 26/4 kl 18.00–24.00
Fri entré.

Pressrum med pressbilder