Nya Vasaloppsmuseet invigt

Nya Vasaloppsmuseet invigt

Igår tisdag invigdes det nya Vasaloppsmuseet i Vasaloppets Hus, Mora. Det nya museet erbjuder besökarna en bred bild av Vasaloppets långa historia och visar genom ett modernt uttryck vägen från långlopp till en arena för friskvård och folkhälsa året runt. Utställningarna består bland annat av Mora-Nisses egna klippböcker, ett TV-arkiv och en skidsimulator där du själv kan prova att ta dig genom den klassiska målgången i Mora. Museet öppnar för allmänheten onsdag 20 februari.

Mora-Nisses döttrar, Karin och Marianne, klippte under tisdagskvällens invigning bandet till det nya Vasaloppsmuseet i Vasaloppets Hus. Med på plats fanns också bland andra Staffan Larsson, Vasaloppssegrare 1999, samt särskilt inbjudna representanter från föreningarna och organisationen bakom Vasaloppet.

− Vår ambition har varit att skapa en levande utställning som engagerar besökarna. Syftet är att fler ska få ta del av Vasaloppets långa historia och hur vi idag blivit en arena för aktiviteter året runt. Dokumentationen av vår historia är otroligt viktig då det är kärnan i allt vi gör, säger Anders Selling, VD Vasaloppet

Renoveringen av Vasaloppets Hus har pågått i ett år men planeringen av det nya museet startade redan under 2010. Vasaloppets nya museum är en samling av evenemangens 90-åriga historia som kittlar nyfikenheten, underhåller och lockar till interaktivitet. Varje avdelning bjuder på en helt ny upplevelse och ger en ny pusselbit till besökarens helhetsbild av Vasaloppet. En av attraktionerna är en interaktiv stakmaskin som tagits fram i samarbete med mjukvaruutvecklarna Simway och stakmaskinstillverkaren Thorax. Här kan besökarna tävla i stakning mot varandra eller mot tidigare Vasaloppsvinnare på upploppet i Mora.

I utformningen av nya museet har Vasaloppet tagit hjälp av företaget Transpond i Stockholm som är specialiserade på konstruktion av utställningar och museer. Företaget ligger bland annat bakom välbesökta utställningar för Tekniska Museet och Nobel Museet.Vasaloppsmuseet öppnar för allmänheten onsdag den 20 februari. Fri entré gäller och guidade turer går att boka mot en kostnad. Vänligen kontakta Vasaloppets Hus på tel. 0250-392 00 för bokningsförfrågan.

Utställningens olika delar:

  • Staffan stakar – Vasaloppet 1994. Staffan Larsson från IFK Mora har drabbats av en knäskada och kan inte diagonalåka. Han bestämmer sig för att dubbelstaka de nio milen från Sälen till Mora. Staffan leder fram till Hökberg då kraften i armarna tar slut. Trots det kommer han i mål som femte man. En bragd som förändrade vasaloppsåkningen totalt. Idag är stakning den dominerande åkstilen bland elitåkarna. Här kan du testa hur det känns att staka dig fram på upploppet mot målet i Mora. Staffan ger dig tips på vägen.
  • Mora Nisse – Nils ”Mora-Nisse” Karlsson är en av de största Vasaloppsprofilerna genom tiderna. År 1943 tar Mora-Nisse sin första seger. Totalt ska han komma att vinna Vasaloppet nio gånger på tio år. Men Mora-Nisse har inte enbart framgång i Vasaloppet. Han vinner OS-guld och VM-brons på femmilen och tar 37 SM-guld, varav 17 individuella. Mora-Nisse var inte bara populär i Sverige utan i hela världen. Här kan du, via utdrag ur familjen Karlssons privata klippböcker, lära känna skidåkaren med den röda toppluvan lite bättre.
  • Utrustning förr och nu – I historiens första Vasalopp gick vinnaren i mål på 7 timmar 32 minuter och 49 sekunder. Idag glider eliten in på runt fyra timmar. Visst har både bansträckning och spårkvalitet ändrats till det bättre under årens lopp, men det är nog ändå utrustningen som står för den största utvecklingen. Skidor, stavar och bindning kunde väga 5 kg på 1920-talet, idag väger de drygt 1,5 kg.
  • ”Tack för att ni hjälper oss i mål” – Varje år arbetar fler än 3 000 människor från ett 50-tal föreningar ideellt med Vasaloppets vintervecka. Funktionärerna ingår i en väl sammansvetsad organisation som ger service och hjälper deltagarna på ett sätt som är omtalat världen över. Funktionärsarbetet ger även unika förutsättningar för regionens idrottsföreningar att finansiera sina verksamheter för barn, ungdom och elit. Här får du en liten inblick i funktionärernas arbete. Man kan utan tvekan säga att utan funktionärer blir det inget lopp.
  • Från första söndagen i mars till varje dag året runt – Den 8 mars 1925 refererar Sven Jerring det första direktsända Vasaloppet i svensk radio och 1961 tar SVT Vasaloppet in i tv-åldern. Den första direktsändningen från Vasaloppet visades 1966. Idag lockar det direktsända Vasaloppet runt 2 000 000 tv-tittare och tack vare internet kan man följa Vasaloppet från alla världens hörn. Den nya tekniken har även gjort det möjligt för deltagarna att byta träningstips och erfarenheter med varandra mellan loppen. Vasaloppet har gått från att vara ett skidlopp i mars till att bli en inspiratör för hundratusentals motionärer i deras dagliga träning.
  • Vasaloppets Veteranklubb – För att bli medlem i Vasaloppets Veteranklubb krävs att du har åkt 30 Vasaloppet eller Öppet Spår. Eller att du vunnit Vasaloppet tre gånger. Idag har närmare 800 åkare blivit utsedda till veteraner. Veteranernas veteran är Bengt Eriksson från Sälen IF, som år 2012 åkt 59 lopp i rad. Alla veteraner åker med orange nummerlapp.
  • Vasaloppets Samlarklubb – Vasaloppet Samlarklubb har 120 medlemmar som arbetar för att utveckla intresset för loppets olika samlarobjekt. Klubben samlar och dokumenterar Vasaloppets historia för framtiden. Idag finns medlemmar i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Störst samlarintresse har nålmärket och programbladet.

—————————————-
Text och bilder är för fri publicering.

För ytterligare information

kontakta:

Anders Selling, VD
E-post: anders.selling@vasaloppet.se
Direktnr: 0250-392 24
Mobilnr: 070-237 33 00

Jon Svensson, Marknads- och försäljningschef Vasaloppet
E-post: jon.svensson@vasaloppet.se
Direktnr: 0250-392 10
Mobilnr: 072-553 31 90

Vasaloppets pressrum: www.mynewsdesk.com/se/pressroom/vasaloppet
Vasaloppet på YouTube:
www.youtube.com/user/vasaloppet
Följ Vasaloppet på Facebook: www.facebook.com/vasaloppetofficial
Följ Vasaloppet på Instagram: @vasaloppetofficial