Minns du vad du gjorde i slöjden? Pressinbjudan till Skolslöjd

Slöjden var under mina 5 år i flickskolan min skräck och min fasa.
Såret har aldrig läkts.
Pensionerad psykolog.

Jag gillade verkligen syslöjden. På mellanstadiet hade jag en ung syslöjdsfröken som måste haft ett gott öga till mig för hon lät mig härja ganska fritt. Konstnär född på 60-talet

Minns du vad du gjorde i slöjden?
Över 300 svenskar mellan 8 och 97 år runt om i hela Sverige gör det och visar dessutom upp sina alster på Nordiska museet. För de har nämligen sparat sina slöjdalster – oavsett om de älskade eller hatade slöjdlektionerna.

I somras frågade Nordiska museets om svenska folkets skolslöjdminnen. Sedan dess har museet fått in mängder av både berättelser och slöjdalster. Allt detta visas i utställningen Skolslöjd som öppnar 3 februari.

I Skolslöjd visas 967 färgsprakande föremål – grytlappar, förkläden, älgar, fåglar, skärbrädor, örngott, slöjdpåsar, smörknivar, trädjur, ljusstakar och vantar m.m. I utställningen berättas historien om svensk skolslöjd från 1800-talet fram till dagens kreativa och återbrukande slöjd. Den svenska skolslöjden blev världsberömd i slutet av 1800-talet och influerade undervisningen i många andra länder. I utställningen finns historien, nostalgin och minnena – mitt i samtiden.

Välkommen på pressvisning onsdag 1/2 kl. 15.00

Program
– Christina Mattsson, Nordiska museets styresman, inleder
– Maria Perers, utställningsansvarig intendent medverkar
– Rundvandring i utställningen med Maria Perers

För den som vill bota sin slöjdskräck finns utställningens verkstad där museipedagog Christina Araskog-Toll visar hur man kan lära sig att virka mormorsrutor och mycket mer – med hjälp av instruktioner på en dator.

Vi bjuder på kaffe med något gott till.

Tid: 1/2 kl. 15.00
Plats: Nordiska museet, plan 3
Ingång: Stora porten

O.S.A. senast 31/1
till petra.leinmark@nordiskamuseet.se eller tfn 08-519 546 03.

Vill du bevaka vernissagen den 2/2 kl. 18 då många som ställer ut sina slöjdalster i utställningen deltar?
Ackreditera dig till petra.leinmark@nordiskamuseet.se senast 1/2.

Utställningen Skolslöjd öppnar 3 februari 2012 och pågår t.o.m. 13 januari 2013.
Kort om skolslöjdens historia

Skolslöjden är en spegel av sin samtid. I utställningen på Nordiska museet illustreras skolslöjdens historia både med inskickade slöjdalster, texter och bilder. Alltsedan stenåldern har vi tillverkat nyttiga och vackra föremål med hjälp av enkla redskap och kluriga funderingar. Det är också där vi hittar ursprunget till ordet slöjd; i fornsvenskans slöghð som betyder slughet.

Utställningen berättar om när slöjden blev ett skolämne i slutet av 1800-talet, vilket fortfarande idag är unikt för Norden. Då syftade skolslöjden till pojkars personliga utveckling och till att flickor skulle bli goda husmödrar. På 1960-talet däremot skulle man bli en god konsument och idag är det istället den kreativa människan skolslöjden vill uppmuntra.

Man kan säga att det är skolslöjdens fel att alla stickar likadant i hela Sverige och att vi tror att det ska vara lika fint på baksidan av broderier som på framsidan. Fram till 1960-talet var slöjden strikt och det fanns ingen plats för kreativitet. Man arbetade efter färdiga mallar exempelvis björnen Lille-Brum och använde samma sorts rutiga tyger i alla skolor.

Skiftet kom med grundskolereformen 1962 då modellslöjden övergavs för det fria skapandet. Då var det Beatles, rock’n roll och tonårsmode som gällde. Det var även då som konsumentfostran kom in i slöjden.

På 1980-talet betonade läroplanen processen snarare än det färdiga resultatet och idag är det entreprenöriella tänkandet viktigt. Idag har också återbrukandet kommit tillbaka för att främja en hållbar utveckling. Nu lär skolslöjden ut återanvändning av material och att laga och sy om kläder – precis som det lärdes ut i skolslöjden på 1800-talet.

Läs mer om Skolslöjd
Pressbilder

Till pressmeddelandet med bilder
https://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=15427&cat=191&catName=Pressens%5Fsida&topmenu=143

Läs mer
Till pressens sida ( www.nordiskamuseet.se/press )

För mer information, kontakta
Maria Perers, projektledare
Tfn 08-519 546 39
E-post maria.perers@nordiskamuseet.se

För pressinformation, kontakta
Petra Leinmark, 08-519 546 03
petra.leinmark@nordiskamuseet.se

 


Publicerat

i

,

av

Etiketter: