Carl-Johan Eberstein svensk mästare i bräde

Carl-Johan Eberstein svensk mästare i bräde

Finalen i Svenskt bräde stod i år mellan den tidigare mästaren Carl-Johan Eberstein från Stockholm och fjolårstrean Kjell Zakrisson från Västra Frölunda. Som vanligt bjöds på en hisnande match som inte var avgjord förrän de sista tärningarna var slagna.

Matchen inleddes försiktigt med ett hemspel för Carl-Johan men i redan andra partiet ökade Kjell trycket och slog ut två av Carl-Johans brickor när det bara fanns två platser att ta sig in på. Men Carl-Johan slog en lyckosam 5, 3 och gav sig då in på ett sprängförsök som Kjell i sin tur klarade sig ur genom att slå sexor all och sedan göra Carl-Johan jan.

I de två följande partierna lyckades ingen av spelarna koppla greppet utan de tog vardera ett poäng via hemspel. Inför sista partiet hade sålunda Kjell en ledning på tre poäng, och om han hade lyckats undvika att bli jan skulle han ha blivit svensk mästare och fått en vasakanon med sig hem. Men som så ofta i bräde är en stark position ingen garanti för seger utan Carl-Johan lyckades bygga en barriär som ställde till stora problem för Kjell.

SM i Svenskt bräde hölls 3-4 december för sextonde gången och samlade 32 deltagare i olika åldrar från hela Sverige.

Fakta: När Vasa sommaren 1628 rustades för sin jungfruresa var det inte bara kanoner och barlast som bars ombord, utan även besättningens personliga tillhörigheter. Vid bärgningen 1961 hittades ett brädspel gjort av ask och ek med brickor av lönn och päronträ. 1996 bildades Vasamuseets brädspelsvänner och varje år anordnas SM i bräde invid skeppet. Svenskt bräde har en egen vokabulär som gett upphov till vardagliga uttryck, till exempel ”komma på kant med någon”, ”han blev brädad” och ”vilken sinkadus”.

Resultat 2011:
1a Carl-Johan Eberstein, Stockholm
2a Kjell Zackrisson, Västra Frölunda
3a Kaj Jakobsson, Lidingö