Han spelar in nya Vasafilmen

Anders Wahlgren är filmaren som levt med Vasaskeppet under ett halvt sekel. Nu spelar han in sin tredje film om skeppet.
– Jag har alltid varit intresserad av Vasa. Jag var till och med under bärgningen och beträdde skeppets plankor i leriga stövlar när jag var ung.

Bildspel

När Anders Wahlgren var barn följde han med sin farbror Kurt Wahlgren som filmade skeppet Vasa. 50 år senare har han premiär för sin tredje egna film om skeppet. ” Jag har upplevt hela de 50 åren med Vasa, trots att jag inte är lastgammal.
För att behålla autencitet i filmen har Anders Wahlgren valt bort att arbeta med kändisar. ”Jag har jobbat medvetet med okända skådespelare, det ger en annan igenkänning med en mer dokumentär känsla.”

Just nu håller han på att spela in en ny film om Vasa. Filmen är en blandning mellan spelfilm och dokumentär, och speglar både kända och okända människoöden.

Nya människoöden

Han har förberett sig noggrant inför inspelningarna. Under fem års tid har han letat i arkiv – och hittat nya historier och människoöden.
– Det handlar inte bara om Vasa, utan om Stockholm mellan 1625 och 1628.
– Jag har hittat mycket nytt material som inte många känner till tidigare, och hittat många människoöden kopplade till skeppet. Allt bygger på autentiska berättelser.

Anders tredje Vasafilm

Det blir den tredje filmen han spelar in om Vasa. Den första spelade han in 1981. Den andra ”Filmen om Vasa” spelade han in i mitten av 1990-talet. Det är den som dagligen visas på Vasamuseet. Filmen är sedan premiären 1996 den mest visade filmen i Sverige.

Men Anders Wahlgrens fascination för Vasa började långt tidigare. Redan 1961, när Vasa bärgades, fick han följa med sin farbror Kurt Wahlgren – som filmade den allra första filmen om Vasa.
– Jag tyckte det var jättespännande. Det var som en pojkdröm. Det var något väldigt speciellt.

Premiär 2011

Det var snart 50 år sedan. Och det är just till 50-årsfirandet av Vasas bärgning nästa år som filmen ska ha premiär.

En version ska visas på bio. En på tv. En version som kommer ersätta Anders Wahlgrens film från 1996.

Text: Anders P Näsberg


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter: