Vraket vid Grand Hotel en gåta från 1600-talet

<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="http://alltommuseer.se/2011/01/vraket-vid-grand-hotel-en-gata-fran-1600-talet-2/"></div>Det vrak som påträffades i kajen utanför Grand Hotel i Stockholm har nu daterats och resultatet är häpnadsväckande.Det var i december 2010 som det sensationella vrakfyndet gjordes. Vrakdelarna visade att skeppet var byggt med en mycket ovanlig te...<!-- AddThis Advanced Settings above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on get_the_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="http://alltommuseer.se/2011/01/vraket-vid-grand-hotel-en-gata-fran-1600-talet-2/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on get_the_excerpt -->

Det var i december 2010 som det sensationella vrakfyndet gjordes. Vrakdelarna visade att skeppet var byggt med en mycket ovanlig teknik. Istället för att vara sammanfogat med spik har fartyget sytts ihop. En metod som enligt forskning framför allt förekommit i östra delarna av Östersjöregionen. I samband med fyndet togs prover för årsdatering. Nu är analyserna klara och resultatet är häpnadsväckande. Virket från vraket är fällt mellan åren 1631-1635 i Stockholmstrakten och fartyget verkar vara byggt i Stockholmsområdet.

- Det finns överhuvudtaget väldigt få fynd av skepp byggda med syteknik. Så det är en gåta att vi nu träffar på ett sådant i Stockholm. Men att fartyget dessutom byggts i Stockholm är en ännu större gåta, säger Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet, som nu fortsätter att följa grävarbetet på Blasieholmen.

Fler sydda båtar under Stockholm

Fyndet av det sydda fartyget ställer helt nya frågor. Byggnadstekniken i fartyg berättar om det samhälle som byggde fartygen, men ger också information om influenser och kontakter över Östersjön. Det är inte sannolikt att fartyget är det enda i sitt slag. Förmodligen finns det fler sydda båtar gömda under Stockholms kajer och i bottnar. Vem byggde dessa fartyg och till vad har de använts?

Läs gärna mer om fyndet på marinarkeologernas blogg.