Nu har en vinnare utsetts i tävlingen Minnesmonument för veteraner. Samtliga bidrag visas på Sjöhistoriska museet till och med 25 oktober.

Vinnande bidraget för krigsveteraner

Nu har en vinnare utsetts i tävlingen Minnesmonument för veteraner. Samtliga bidrag visas på Sjöhistoriska museet till och med 25 oktober.

Konstnären Monika Larsen Dennis har tilldelats första pris i den tävling, som utlysts av Statens konstråd i samarbete med Försvarsmakten och Kungliga Djurgårdens Förvaltning.

Tävlingsuppdraget var att lämna förslag på ett minnesmonument för landets veteraner vid Sjöhistoriska museet. Bland 60 inkomna förslag har en enhällig jury valt Monika Larsen Dennis bidrag Restare.

Alla tävlingsbidrag visas på Sjöhistoriska museet fram till den 25 oktober 2012.

Helhetsgestaltning i flera delar

Monika Larsen Dennis förslag till minnesmonument för veteraner består av en skulptural helhetsgestaltning i flera delar: en rumslighet formad på och omkring ett betongfundament där en mandala i rostfritt stål och en skulptur i vit marmor utgör de centrala elementen och där även de omkringliggande träden är en del av verket.

– Min idé grundar sig på övertygelsen att människan har alla läkande komponenter inom sig. Jag vill skapa ett monument som kan förmedla hopp och stärka individen och jag tänker mig en plats för vila, reflektion och läkande av traumatiska upplev­elser. Platsen ska påminna om den medmänsklighet som ligger till grund för varje soldats vilja att hjälpa. Samtidigt kan detta bli ett fridfullt rum att minnas de veteraner som inte finns med oss längre, säger Monika Larsen Dennis.

– Jag och övriga jurymedlemmar känner stor tacksamhet för det arbete som alla som har deltagit i tävlingen har lagt ned på sina förslag. Vi har varit mycket eniga och jag tycker att vi till vinnare har utsett ett förslag som är unikt i sitt slag och som kommer att hedra veteraninsatser nu och i framtiden, säger Anders Silwer, Försvarsmaktens insatschef och juryns ordförande.

Andra pris, 75.000 kronor, tilldelades förslaget Minnet rör sig över tiden av Petra Gipp och Kim Hedås. Tredje pris, 25.000 kronor, tilldelades förslaget Skuggan av Sari Maarit Cedergren. Hedersomnämnande tilldelades förslaget Mänsklighetens stjärnor av Mattias och Linda Baudin.

Bildmontage och fotograf: Signe Carlsson Roos.

 


Publicerat

i

av

Etiketter: