Midsommar är högsäsong för gräspollen.

Tiden kring midsommar brukar vara den besvärligaste tiden för gräspollenallergikerna. I södra Sverige börjar gräspollenhalterna närma sig höga nivåer men det ostadiga vädret innebär också att halterna tillfälligt sjunker när det regnar.
Blommande gräs, lundgröe.
Ängskavle och nu senast hundäxing, är ett par av de vanligaste och mest pollenproducerande gräsen som blommat de senaste veckorna.Bilden intill visar gräset lundgröe, ett vackert gräs som inte har lika mycket pollen i sina skira vippor. Som gräsallergiker är det kanske svårt att uppskatta skönheten hos blommande gräs och till midsommarbuketten på bordet bör man därför undvika att ta med gräs om gästerna är pollenallergiker.För pollenallergikern är naturligtvis kortklippt gräs som inte blommar och sprider pollen det bästa. Men som många vet är doften av nyklippt gräs förknippat med allergisymptom och att själv klippa gräsmattan är ofta omöjligt.

Förklaringen är att hela grässtrået innehåller samma typ av allergener som finns i pollenkornen och när gräset klipps sprids små partiklar med dessa allergener i luften.

 


Publicerat

i

av