Museet stänger – hållbar planering för Arktis pågår

Naturhistoriska riksmuseet är stängt 26-29 mars och upplåter hela museet och Cosmonova åt ca 300 personer från åtta länder längs norra polcirkeln – forskare och tjänstemän med ansvar för en hållbar utveckling i Arktis.

Museets kassahall byggs tillfälligt om och hela museet används för Arktiska rådets möte med deltagare från åtta länder, där Sverige och Utrikesdepartementet har ordförandeskapet 2011-2013.

Vad händer nu när isen smälter? Varför är Arktis så känsligt för den globala uppvärmningen? Kommer en exploatering av Arktis naturresurser att öka? Det är frågor som kommer att behandlas.

– Vi hoppas att inramningen på museet kan ge Arktiska rådet samma nyfikenhet och engagemang som våra museibesökare får av utställningarna och Cosmonova.. Naturhistoriska riksmuseet hoppas även på att vi kan bidra till en ökad förståelse och skydd av det arktiska området, även om det betyder att vi behöver hålla stängt för våra ordinarie besökare, säger Jan-Olov Westerberg, överintendent på Naturhistoriska riksmuseet. Vi hälsar dem hjärtligt välkomna tillbaka till vårt museum den 30 mars!

För att vara en mötesplats med betydelse för natur och miljö tar museet denna vecka dessutom emot Polarforum, ca 100 svenska polarforskare som samarbetar med gemensamma intressen.

Genom att föra samman forskarna i polarforum med tjänstemännen i Arktiska rådet vill vi att de ska berika varandras viktiga arbeten för polartrakternas hållbara utveckling. Blåvalarna och isbjörnarna på museet blir deras sällskap.

Stora förändringar sker i Arktis. Genom ökad förståelse och samarbete skapas förutsättningar för en positiv utveckling på en hållbar grund. Naturhistoriska riksmuseet och Sverige har en lång historik med polarforskning och engagemang för utvecklingen i Arktis.

 

Ackreditering

För att få bästa service på plats ser vi gärna att du anmäler dig, innan eller vid ankomst till museet. Martin Testorf 0709-429011, pressansvarig Naturhistoriska riksmuseet.

 

Seminarier och mingel

Mediarepresentanter hälsas särskilt välkomna till seminarieprogrammet under veckan, samt mingel på tisdagkvällen med kulturministern, Arktiska rådet och polarforskare. Se bilagan ”seminarieprogram”.

 

Kontaktpersoner

Jan Olov Westerberg
Överintendent, Naturhistoriska riksmuseet

Telefon: 08 5195 4119
E-post: jan-olov.westerberg@nrm.se

 

Martin Testorf
Vetenskapskommunikatör, Naturhistoriska riksmuseet

Telefon: 08 5195 4037
Mobil: 0709 42 90 11
E-post: martin.testorf@nrm.se

 

Bilagor (Pdf-dokumentet innehåller pressmeddelandet och bilagorna)

  1. Frågeställningar kring problematiken i Arktis
  2. Seminarieprogram. Under veckan kommer flera seminarier hållas för journalister och specialintresserade. Välkommen!
  3. Medlemmar i Arktiska rådet

Bifogade filer

 


Publicerat

i

av