Vasa 1628 – människorna, skeppet, tiden.

Nya Vasafilmen på SVT

Anders Wahlgren är filmaren som levt med Vasa under ett halvt sekel. Under julhelgen visas hans tredje film om skeppet på SVT: Vasa 1628 – människorna, skeppet, tiden.

– Jag har alltid varit intresserad av Vasa. Jag var till och med på plats under bärgningen och beträdde skeppets plankor i leriga stövlar när jag var ung.

Filmen, som också skildrar Stockholm mellan 1625 och 1628, är en blandning av spelfilm och dokumentär, och speglar både kända och okända människoöden.

Anders Wahlgren har förberett sig noggrant. Fem års letande i arkiv har resulterat i nya historier.
– Jag har hittat mycket nytt material som inte många känner till sedan tidigare, och många människoöden kopplade till skeppet. Allt bygger på autentiska berättelser.

Tredje filmen om Vasa

Det är hans tredje film om Vasa. Den första spelade han in 1981. Den andra Filmen om Vasa spelade han in i mitten av 1990-talet. Det är den som dagligen visas på Vasamuseet. Filmen är sedan premiären 1996 den mest visade filmen i Sverige. Filmen kommer under våren att ersättas av en nedklippt version av Vasa 1628 – människorna, skeppet, tiden.

Filmen visas i två delar på SVT1. Första avsnittet visas den 27/12 klockan 20. Andra avsnittet visas 3/1 klockan 20. SVT1 kommer även sända en film om inspelningen den 7/1 klockan 18.10.

Utdrag ur filmen och intervju med Anders Wahlgren:


Publicerat

i

av