Fossila cellfabriker utvecklades till de första djuren

Röntgenundersökning visade att de fossila sandkornen med ett fåtal celler (cellkärnorna visas i violett) utvecklades till jordnötsformade ”groddar” med många celler. Bild Therese Huldtgren, John Cunningham och Stefan Bengtson.

Fossil i sandkornsstorlek tolkas av ett svensk-engelskt forskarlag som små fabriker som producerade sporer av encelliga organismer för mer än en halv miljard år sedan. Ett viktigt trappsteg i evolutionen från enskilda celler till flercelliga djur kan därmed vara identifierat. Studien publicerades i tidskriften Science 23 dec 2011.

Röntgenundersökning visade att de fossila sandkornen med ett fåtal celler (cellkärnorna visas i violett) utvecklades till jordnötsformade ”groddar” med många celler. Bild Therese Huldtgren, John Cunningham och Stefan Bengtson.
När de fossila sandkornen undersöktes med röntgenstrålning avslöjades att de var sammansatta av många enskilda celler med cellkärna.- Vi tolkar dessa fossila sandkorn som de första ansatserna till flercellighet inom djurvärldens utvecklingslinje, säger Stefan Bengtson, professor vid Naturhistoriska riksmuseet och en av medlemmarna i forskarlaget.

Publicerat

i

av