Pressvisning av Ajvazovskij – mästaren på Sjöhistoriska

Pressvisning av Ajvazovskij – mästaren
Den 1 september kl 10.30 på Sjöhistoriska museet

75 dagar med mästaren
Den 2 september öppnar utställningen Ajvazovskij – mästaren på Sjöhistoriska museet. Den ryske 1800-talskonstnären Ivan Ajvazovskij ses av många som världens främste marinmålare. Under 75 dagar i höst får den svenska publiken möjlighet att se flera av hans verk, som ytterst sällan lämnar Ryssland.

Ivan Ajvazovskij var en av de mest berömda och uppburna konstnärerna i Ryssland under 1800-talet. Han föddes i Feodosia på Krim 1817 av armeniska föräldrar och utbildade sig på Konstakademien i S:t Petersburg. Där fick tsar Nikolaj I upp ögonen för den unge Ajvazovskij som med tiden utsågs till imperiets officiella marinmålare. Han tjänade under fyra tsarer och verkade under en händelserik tid fram till sin död 1900.

I Ajvazovskijs måleri möter man förutom sjöslag också dramatiska skeppsbrott i stormpiskade hav. Människans litenhet, utsatt för naturens krafter. Och romantiska motiv med lugna vågor och fregatter. Ajvazovskij var en mästare på att återge himmel och hav, känslor och stämningar. Hans måleri förbryllade och hänförde sin samtid och han räknas till en av de absoluta främsta i genren marinmåleri.

Ajvazovskij – mästaren visas på Sjöhistoriska museet i samarbete med Centrala Marinmuseet i Sankt Petersburg från den 2 september till och med den 15 november 2011. Utställningen är producerad av Johan Gustafsson, projektledare på Sjöhistoriska museet och formgiven av Agneta Wolfbrandt, formgivare på Statens maritima museer.

Välkommen till pressvisning den 1 september klockan 10:30

På plats finns:
Hans-Lennart Ohlsson, museichef Sjöhistoriska museet
Johan Gustafsson, utställningsproducent Sjöhistoriska museet
Sergej Kurnosov, vice museichef och chef för utställningsverksamheten vid Centrala Marinmuseet i Sankt Petersburg.
Agneta Wolfbrandt, formgivare Sjöhistoriska museet

Vi bjuder på kaffe & fralla
Föranmäl dig gärna till: kristoffer.henrysson@maritima.se

Kontaktpersoner
Hans-Lennart Ohlsson, museichef på Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 45 / 0708-56 71 34
E-post: hans-lennart.ohlsson@maritima.se

Johan Gustafsson, utställningsproducent, Sjöhistoriska museet
Telefon: 0709-85 93 06
E-post: johan.gustafsson@maritima.se

Kristoffer Henrysson, informationsavdelningen, Sjöhistoriska museet
Telefon: 08-519 549 32 / 0709-16 80 86
E-post: kristoffer.henrysson@maritima.se
Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk


Publicerat

i

,

av

Etiketter: