Odlingssäsongen är igång

I maj drar museets trädgårdsansvarige Nicklas Winberg igång odlingssäsongen i Vasas trädgård.

– Vi visar vad man åt och vilka örter som användes som medicinalväxter. Vi odlar också nyttoväxter såsom lin som man gjorde kläder, rep och segel av, säger Nicklas Winberg.

Vasas trädgård levandegör det arkeologiska fyndmaterialet som hittades vid bärgningen av Vasa. I matlagningskärl fann man fastbrända matrester som tillsammans med skeppslistor och andra dokument ger oss en god bild av kosten och synen på hälsa i 1600-talets Sverige.


Salvia är till exempel anticeptiskt och ringblomma anses bra mot ögonsjukdomar. Humle användes till öl som var mycket viktigt ombord på skeppen, men som dessutom ansågs ha god verkan på håret eftersom humle ju växer så snabbt!

Ålandsrot är en annan typisk grönsak som man odlade och åt i Sverige på 1600-talet. Drottning Kristina var speciellt förtjust i ålandsrot och lät karamellisera den för att äta varje dag som godis.

Vasas trädgård är också ett mikroexempel i hur trädgårdskonsten såg ut på 1600-talet. Typiskt var till exempel att man just odlade bakom ett plank.

I juli ska Nicklas Winberg skörda ärtorna och i början av september tar han upp rovor, purjolök, morötter, bondbönor och en hel del annat. Vi återkommer!


Publicerat

i

,

av

Etiketter: