Zombier, terrorister, sjörövare, fuskspelare och gogo-dansare går samman

Museiparken bjuder på ett rysligt synkat program
De fem museerna i Museiparken på Gärdet gör gemensam sak och bjuder på skräck i olika former under Kulturnatten den 9 april.

– Det känns väldigt kul att kunna bjuda Museiparkens besökare på ett så här spännande och sammanhållet program. Samarbetet innebär både att vi kan öka intresset för hela området och kan lägga våra programpunkter utan krockar. Besökarna behöver inte missa någonting. Kulturnatten passar bra för den här typen av samarbete men det är något som vi kommer att göra i större utsträckning framöver även i andra sammanhang, säger Karin Fredriksson, programansvarig på Sjöhistoriska museet.

I Museiparken på Gärdet ingår Polismuseet, Riksidrottsmuseet, Tekniska museet, Etnografiska museet och Sjöhistoriska museet. Under Kulturnatten har varje museum sitt specialinslag en viss tid. Men det är aktiviteter hela tiden och lätt att röra sig mellan museerna som man vill. Fri entré till Kulturnattens aktiviteter.

Museiparkens program under Kulturnatten den 9 april

Polismuseet inleder kvällen med sitt första program om terrorister kl 18. Då berättar Krister Hansén, tidigare enhetschef vid Säkerhetspolisen, om Operation Leo – Stockholm som operationsbas för tyska terrorister under 1970-talet. Vi får höra om de dramatiska dygnen då västtyska ambassaden ockuperades av ”Kommando Holger Meins” och om hur detta scenario var upprinnelsen till Operation Leo, en aktion ledd av terroristen Norbert Kröcher, som planerade att kidnappa statsrådet Anna-Greta Leijon och placera henne i en trälåda.Polismuseet bjuder senare under kvällen på ytterligare föredrag och visningar av museet. www.polismuseet.se

Riksidrottsmuseet går den nyttiga vägen genom att kl 19 låta Ann-Margret Mellberg, författare och kulturråd vid grekiska ambassaden, berätta om Olivträdets vägar, om olivträdet som symbol för visdom, fred, bördighet, hälsa och triumf. Kvällen fortsätter sedan med berättarkafé, om skandaler, fusk och framgångar i idrottens värld. www.riksidrottsmuseet.se

Etnografiska museet tar sin utgångspunkt i den nya utställningen Vodou och bjuder på en kväll i skräckens tecken. Kl 20 berättar författaren Anders Fager skräckhistorier, läser ur sin senaste bok Samlade svenska myter och samtalar med museipedagogen Karin Wästfelt om skräck och myter.  Sedan blir det karibisk musik och föredrag om zombies och vampyrer resten av kvällen. www.etnografiska.se

Tekniska museet har fokus inställt på spacerock, science fiction och retrofuturism och bjuder från kl 21 på Space A Go Go, en multimediahappening inspirerad av 1960- och 70-talens rymdfeber. Naturligtvis finns museets nya utställning NASA – A Human Adventure med i bilden. Livemusik, DJ:s, och överdådig stimulans utlovas. Öppet till 02.00. www.tekniskamuseet.se

Sjöhistoriska museet har en rad olika visningar hela kvällen och avslutar kl 22 med Mord ombord. Museet bjuder på två mycket olika visningar med drama och musik. Den första handlar om Mälarmördaren som härjade för 111 år sedan. Därefter berättas den mystiska historien om polarforskarfartyget Polaris, vars kapten gick ett grymt öde till mötes. www.sjohistoriska.se
Kulturnatten: www.kulturnattstockholm.se

 
Pressmeddelandet skickades med MyNewsdesk


Publicerat

i

,

av