Sakletaren bloggar från samlingarna

Han är en av dem som bäst känner till allt som Marinmuseum i Karlskrona har samlat in och nu delar han med sig av de spännande föremålen och dess historier i bloggen Sakletaren.

– Att vara föremålsintendent låter ju som ett jobb för en gammal människa i lusekofta och tjocka glasögon, ett jobb där man mest administrerar och vänder papper, men faktum är att det både är varierande och kul, säger föremålsintendent Johan Löfgren.

Som en detektiv

Många gånger är intendentarbetet ett rent detektivarbete. Det är inte alltid som Johan vet exakt vad det är han har samlat in, då gäller det att ha ett stort kontaktnät av specialister att vända sig till. Det föremål som han gillar bäst i Marinmuseums samlingar är förvånande nog en mobiltelefon som en av de värnpliktiga lämnade till utställningen Sist i ledet – 109 år av värnplikt.

– Den vanligaste missuppfattningen är att vi letar efter unika föremål, men vi vill inte hitta den finaste saken utan saker som har betytt mycket för många. Det är historien bakom föremålet som är den viktiga.

Från djävulsmynt till filipin

För att lyfta på locket till alla samlingsföremål och historier som sällan syns och hörs i museet delar Johan numera med sig av dem i Sakletarbloggen.

– Där kan man läsa om allt från djävulsmynt till historier om leken filipin och om varför vi intendenter oftast har vantar på oss när vi jobbar.


Publicerat

i

av