Polartrakterna

Utställningen tar dig med till Polartrakterna, där får du uppleva Arktis och Antarktis säregna miljöer. Den vidsträckta packisens och tundrans landskap visas med sina djur och växter liksom de lika oändliga oceanerna.

Vandringar

Många djur i polarområdena vandrar långa vägar. En mängd fåglar i Arktis flyttar söderut på hösten, vilket är ett sätt att klara vintern. Fjällugglor kan förflytta sig 600 mil över den arktiska tundran enbart för att leta efter sin favoritföda, lämmel.

På gränsen till utplåning

Genom sitt geografiska läge är polarområdena extrema miljöer där livet existerar på gränsen till utplåning. De växter och djur som lever där är få, men många gånger märkligt väl anpassade till sin miljö. Dessa områden är därför spännande miljöer, vetenskapligt intressanta och därmed pedagogiskt viktiga i undervisning och populärvetenskap.

Klimatet — vad händer?

Ingen har undgått den stora debatten om klimatet. Många forskare tror att polarområdena kommer att påverkas särskilt mycket. Det är därför extra viktigt att följa utvecklingen just i polarområdena. Utställningen har en interaktiv station där du själv kan söka efter fakta om förändringar av temperatur, isars utbredning, hotade arter, etc.

Den eviga kölden

Den fruktade polarkölden är en av de mest krävande miljöfaktorerna. Men myskoxar och renar bär extremt varma pälsar och hos t.ex. grönlandsvalen kan det isolerande späcklagret bli uppåt 40 cm tjockt. I utställningen berättar vi om dessa utmaningar och hur djur och växter anpassar sig till livet i polartrakterna. Läs mer om Polartrakterna >>


Pingviner

Utseende

Pingviner skiljer sig ganska mycket åt i storlek och vikt trots att de är tämligen lika i kroppsform och dräkt. Huvudsakligen är de blåsvarta eller blågrå på ovansidan, medan undersidan är vit. Pingviner har en tät fjäderdräkt uppbyggd av tre lager korta fjädrar. De har en strömlinjeformad byggnad, och vingarna är reducerade till starka, smala och styva ”fenor” med vilka de kan ta sig fram genom vattenet med hög fart. Fötter och ben är korta och kraftiga, och benen är placerade långt bak på kroppen. När pingvinerna simmar används benen tillsammans med stjärtfjädrarna som roder. Det som skiljer arterna åt – tofsar, streck, band eller teckning – finns oftast på huvudet och övre delen av bröstet. Dunungen är vanligen enfärgat grå eller brun.

Anpassningar

Pingviner är huvudsakligen anpassade till att leva i ett svalt klimat, men i tropiska trakter förekommer de enbart i anslutning till kalla havsströmmar som t.ex. Humboldtströmmen eller Benguela- och Agulhasströmmen. För att klara av att hålla sig varma i en kall omgivning har pingvinerna en mycket tjock, tät och vattenavvisande fjäderdräkt. Dessutom har de ett ordentligt fettlager innanför huden, och ett system av blodkärl som fungerar som ett slags värmeväxlare i benen och vingarna.

Utställningstips

I Polarutställningen på museet finns olika arter av pingviner. Fortsätt läsa… >>

Recension: Radikal förnyelse för polernas djur – SvD

 


Publicerat

i

, ,

av