All världens pengar

<div class="at-above-post addthis_tool" data-url="http://alltommuseer.se/2011/08/all-varldens-pengar/"></div>I utställningen visas myntets 2500-åriga historia samt annorlunda och tidiga betalningsmedel från olika tider och platser i världen. På många håll fanns pengar, betalningsmedel, långt innan mynten var påtänkta. Den ekonomiska historien är en betydelsefull del av människans kultur. Följ hur utvecklingen har gått från snäckor och andra betalningsmedel till dagens plastkort. <!-- AddThis Advanced Settings above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings below via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Advanced Settings generic via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons above via filter on get_the_excerpt --><!-- AddThis Share Buttons below via filter on get_the_excerpt --><div class="at-below-post addthis_tool" data-url="http://alltommuseer.se/2011/08/all-varldens-pengar/"></div><!-- AddThis Share Buttons generic via filter on get_the_excerpt -->
En utställning om betalningsmedel, från den lilla kaurisnäckan och de första mynten till dagens plastkort.

Innan mynten var byteshandel förhärskande. Man bytte varor mot tjänster. Allt som ansågs av värde kunde fungera som betalningsmedel t.ex. stenar, bäverskinn, pärlor, te och tobak.

De första mynten präglades ca 600 f.Kr i Lydien, då under grekiskt herravälde, och spred sig snabbt över hela Medelhavsvärlden. Ungefär samtidigt uppträder mynt också i Kina.

Grekerna utvecklade myntningen och romarna följde efter. Dagens mynt har stora likheter med de första romerska mynten.

Kineserna var först i världen med pengar av papper, redan på 1100-talet.
Sverige var det första landet i världen som tryckte banksedlar. De trycktes i Stockholm år 1661.

Se filmen om:

Premonetära betalningsmedel

Antikens Grekland

Tre kända mynt

 

Länk: Myntkabinetet